Dans som Träningsform – Hälsofördelar med Dans
Danstips

Dans som Träningsform – Hälsofördelar med Dans

Danstips
dansare tränar
Jump to Article Section >

Dans erbjuder både fysisk träning och mentalt nöje, allt medan du lyssnar på din favoritmusik. Det är ett roligt sätt att hålla sig aktiv och främja hälsan!

Den kombinerar fysiska rörelser och mental koncentration på ett sätt som kan förbättra allt från hjärtkondition till den mentala hälsan. Med dans krävs ingen monoton repetition, varje steg är en blandning av koordination, rytm, och kreativitet, vilket gör det till en träningsform som aldrig blir tråkig.

Dessutom ger dansen en social dimension som för många förhöjer upplevelsen ytterligare. I denna artikel utforskar vi de många hälsofördelar som dans kan erbjuda, och hur den kan bli en integrerad del av din livsstil och träning.

Vare sig du är en erfaren dansare eller bara nyfiken på att börja, finns det glädjerika och hälsofrämjande skäl att inkludera dans i din vardag.

Varför inkludera dans i din träningsrutin?

Att inkludera dans i din träningsrutin är ett effektivt och glädjespridande sätt att förbättra din fysiska hälsa och mentala välbefinnande.

Dans är en kul aktivitet som får dig att röra på dig utan att det känns som en typisk träningspass.

Detta gör det lättare att skapa en hållbar och regelbunden träningsrutin. I dagens stressfyllda vardag kan även det sociala värdet av att dansa uppskattas.

 • Motivation och uthållighet – Musik och rytm kan ge en kraftfull motivation, och när man dansar i grupp eller med en partner skapas en gemenskapskänsla som uppmuntrar till regelbundenhet.
 • Anpassningsbar svårighetsgrad – Dans passar alla, från nybörjare till avancerade utövare, och kan lätt anpassas efter personliga förutsättningar och mål.
 • En komplett workout – Dans kombinerar både konditions- och styrketräning samtidigt som du får träna upp din koordination och smidighet.

Dans är dessutom ett träningsalternativ som kan finansieras med friskvårdsbidraget. Enligt Skatteverket räknas alla former av dans som motionsdans som en skattefri förmån och omfattas därmed av friskvårdsbidraget, vilket gör det till en ekonomiskt tillgänglig träningsform för många.

Så varför inte ta chansen att blanda nytta med nöje och komma igång med dans som en del av din väg mot ett hälsosammare liv?

salsa dancers

8 hälsofördelar med att dansa

Dans är en mångsidig aktivitet som kan förbättra din hälsa på flera olika sätt. Här nedan listas 8 hälsofördelar som visar hur dans kan vara en ovärderlig del av din träningsrutin.

Dans är en fantastisk form av fysisk aktivitet som verkligen kan påverka alla delar av ditt liv, från din fysiska till din emotionella hälsa. Oavsett om du är ung eller gammal, ute efter ett lågintensivt eller energiskt träningspass, hittar du fördelar med att röra på dig till musik. 

1. Förbättrad hjärt- och kärlhälsa

Genom att dansa förbättrar du din hjärt- och kärlhälsa på ett roligt och uppiggande sätt.

Eftersom dans är en form av aerob träning som får hjärtat att pumpa snabbare, bidrar det till en starkare hjärtmuskel och en förbättrad uthållighet. Det innebär även att du minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck och stroke. 

Genom att delta i dansaktiviteter som får upp din puls arbetar du även mot ett bättre kolesterol och en mer balanserad hjärtfrekvens, vilket har en långsiktig positiv effekt på ditt allmänna hälsotillstånd.

Och det behöver inte vara komplicerat, allt från en livlig salsa till en lugnare vals, varje danssteg räknas.

Mer på ämnen hittar du i denna intressanta studie om dans och hälsa från Storbritannien.

2. Jämnar ut blodtryck och blodsocker

När vi tänker på att jämna ut vårt blodtryck och blodsocker, är det kanske inte dansen som först kommer att tänka på.

Men faktum är att denna livliga och roliga aktivitet kan ha en oväntat positiv effekt på dessa viktiga hälsoparametrar.

Regelbunden dans kan hjälpa till att stabilisera blodtrycket genom att förbättra cirkulationen och stärka hjärtmuskeln.

Regelbundet tryck mot blodkärlen under dans kan göra kärlen mer elastiska och därmed förbättra blodflödet.

Dessutom har fysisk aktivitet som dans visat sig kunna reglera blodsockernivåerna genom att mängden socker i blodet minskas genom kaloriförbränningen, vilket är av stor betydelse, särskilt för personer med prediabetes eller diabetes.

Eftersom dans är en typ av aerobträning så ökar insulinkänsligheten, vilket gör att kroppen blir bättre på att använda glukos effektivt.

3. Stärkt muskulatur och flexibilitet

Att stärka muskulaturen och öka flexibiliteten är två grundläggande hälsofördelar som ofta bortses från när det gäller dans.

Det dynamiska i att dansa tillåter inte bara en bred variation av rörelser, men ger också kroppens muskler en alltigenom träning. Det är en träningsform där du använder muskler som du kanske inte ens visste att du hade.

Varje danssteg kräver ett specifikt muskelarbete. Från piruetter som bygger benmusklerna till isolationsrörelser som tonar din kärna, hjälper dans till att stärka olika muskelgrupper. Dynamiken i rörelserna bidrar till muskelig uthållighet och styrka.

Dans inkluderar sträckningar och bågar som kan förbättra rörligheten i leder och muskler.

Flexibilitet är viktigt för att minska risken för skador och för att förbättra den allmänna prestationen, oavsett om det gäller vardagliga aktiviteter eller mer krävande fysiska utmaningar.

grupp dansare

4. Dansens påverkan på mental hälsa och stressreducering

Dansen erbjuder en unik kombination av fysisk aktivitet, musikalitet och social interaktion som naturligt motverkar stress och främjar psykiskt välmående.

Att dansa tillsammans med andra skapar en känsla av samhörighet och tillhörighet, som är grundläggande för vårt emotionella stödsystem.

Ett regelbundet utövande av dans höjer utsöndringen av endorfiner, hjärnans ”må bra”-kemikalier, vilket bidrar till en känsla av eufori och att stressnivån sjunker.

Dansen stärker även sinnesnärvaron då koncentrationen på stegen och musiken håller dig i nuet, vilket har visat sig reducera ångest.

För att maximera dansens positiva effekter på mental hälsa, är det viktigt att hitta en dansform som du verkligen trivs med.

Läs mer om hur dansen påverkar psykisk ohälsa i denna studie.

5. Förbättrad koordination och balans

Genom att involvera hela kroppen och sinnet utvecklar dansen vår förmåga att koordinera olika rörelser samtidigt som vi behåller eller förbättrar vår balans.

Detta är inte enbart fördelaktigt när man dansar, utan i alla våra rörelser i vardagen.

Koordinationsförmågan förbättras kontinuerligt när vi lär oss nya danssteg och kombinerar dem i olika sekvenser. Det kräver koncentration och precision, vilket stärker nervsystemets förmåga att snabbt och effektivt kommunicera med musklerna.

Balans är något vi ofta tar för givet tills vi märker att vi tappar den. Dans kräver ett ständigt skifte av stödpunkter, vilket utmanar och utvecklar vår balansförmåga. Bättre balans minskar risken för fallskador och bidrar till en säkrare och mer självsäker vardagsrörlighet.

6. Energi och uthållighet byggs upp på dansgolvet

Att bygga upp en varaktig energi och uthållighet är en viktig komponent i en sund träningsrutin, och dans är en utmärkt aktivitet för detta ändamål.

När vi dansar engageras vår kropp i en serie kontinuerliga och varierade rörelser som testar både vår kardiovaskulära och muskulära förmåga.

Detta leder till en progressiv ökning av vår fysiska förmåga att hantera ansträngning över en längre tid, alltså förbättrar vår uthållighet.

Dans ökar även vår metabolism, vilket innebär att vi förbränner kalorier inte bara under själva dansen utan även i vila.

Många dansformer erbjuder en mix av låg- och högintensiva rörelser, vilket ger både aerob och anaerobträning och förbättrar vår uthållighet.

7. Bättre minne och kognitiva funktioner

Förutom de fysiska fördelarna med dans finns det också bevis för att dans har en positiv påverkan på vår hjärna.

Ett område som framhävs är förbättringen av minne och kognitiva funktioner.

Dans kräver att vi inte bara kommer ihåg steg och rutiner, utan också att vi snabbt kan fatta beslut och anpassa oss till förändringar i musiken och vår danspartner.

Denna mentala gymnastik bidrar till att:

 1. Förbättra vår förmåga att lagra information och återkalla minnen.
 2. Stimulera neuroplasticiteten, hjärnans förmåga att omorganisera sig själv genom att bilda nya neurala kopplingar.
 3. Öka kognitiv flexibilitet vilket är förmågan att anpassa sitt tänkande till nya och oväntade situationer.
 4. Förbättra tankens klarhet och koncentration genom att vi ständigt utmanar vårt minne när vi lär oss nya danssteg. Detta skärper vår koncentration och förmåga att fokusera.

Forskning har även visat att regelbunden dans kan vara ett effektivt sätt att förebygga olika typer av demens, inklusive Alzheimer’s sjukdom.

Det sociala sammanhanget och den fysiska rörelsen skapar en kraftfull kombination som närmar och aktiverar hjärnvävnaden.

8. Stärkt självförtroende och bättre välmående

Att dansa ger inte bara fysiska fördelar, det är även starkt länkat till ökat självförtroende och ett bättre allmänt välmående.

När vi rör oss till musiken och lyckas utföra olika danssteg, skapas en känsla av prestation. Denna positiva feedback-loop uppmuntrar till fortsatt utforskning och utveckling på dansgolvet, vilket i sin tur förstärker vår självbild och självkänsla.

Bättre välmående kommer naturligt som en följd av det ökade självförtroendet. Det sociala engagemanget och glädjen av att vara en del av en gruppgemenskap kan inte nog betonas.

Detta välmående sträcker sig utanför dansstudion och infiltrerar andra områden av livet, vilket skapar balans och en känsla av helhet.

För att ytterligare utforska hur dans kan stärka ditt välmående, varför inte överväga att delta i en danskurs? Det är ett utmärkt sätt att lära dig nya färdigheter och knyta viktiga sociala band.

Kom igång med vår drop-in kurs iDance on Sundays och upptäck hur det positivt kan påverka din självbild.

Olika dansstilar som träningsform

Att välja rätt dansstil kan vara som att hitta rätt partner – när det klickar, blir träningen inte bara roligare utan också mer effektiv.

Varje dansstil har sina unika karaktärsdrag och hälsofördelar, och genom att utforska dem kan du hitta en träningsform som verkligen får ditt hjärta att slå.

Här nedan går vi genom några alternativ vi tycker lite extra om.

Men fundera på vad som gör dig passionerad, vad som får ditt hjärta att sjunga, och använd det som din ledstjärna att hitta den dans som passar dig bäst.

Oavsett om du föredrar partnerdans eller solo, långsamma böljande rörelser eller snabba vändningar, finns det en dansstil som kommer att resonera med dig.

Så lyssna till musiken, hitta din rytm, och låt dansen bli din väg till ett roligare och hälsosammare liv!

dans text grön neon

Salsa – En lekfull dans som förbränner kalorier

Är du ute efter ett sätt att få upp pulsen, bränna kalorier och ha roligt samtidigt? Salsa är svaret.

Denna passionerade och energirika dansstil är inte bara social och levande, utan den är också en effektiv form av träning som kan hjälpa dig att snabbt komma i form.

Med ursprung från Latinamerika, känd för sina rytmiska klanger och explosiva rörelser, engagerar salsa hela kroppen genom en serie steg, snurrar och kroppsflyttningar.

Dansens natur gör att du förbättrar din tidning och koordination, samtidigt som du bygger styrka och uthållighet.

Den är särskilt bra för benen, höftområdet och kärnmuskulaturen, men det går inte att förneka det kardiovaskulära träningspasset du får när tempot ökar.

Att lära sig grunderna i salsa är enkelt, och ju mer du dansar, desto mer naturligt kommer det att kännas.

Så om du är nyfiken på att testa, ta chansen att börja dansa Salsa med vår nybörjarguide.

Oavsett om du är solo eller har en partner att dansa med, är salsa en fantastisk dans som förenar nytta med nöje och visar att träning verkligen kan vara något att se fram emot.

Bachata – Sensuell rörelse för kropp och själ

Bachata står ut som en dansstil som kombinerar musikalitet, emotionellt uttryck och kroppskontroll på ett unikt sätt.

Ursprungligen från Dominikanska republiken karaktäriseras denna dans av sina mjuka, vågformade rörelser och intima närhet mellan danspartners.

Att dansa bachata erbjuder mer än bara ett fysiskt träningspass; det är en djupgående upplevelse för både kropp och själ.

I bachata ligger fokus på sensuella höftrörelser och närvarande känslomässig tolkning av musiken, vilket engagerar både sinne och kropp.

Det unika med denna dans är dess förmåga att vara både avkopplande och energigivande samtidigt.

De långsamma, flytande rörelserna ger utrymme för att utforska kroppens fulla rörelseomfång, vilket främjar flexibilitet och styrka.

Att behärska bachatan är en process som inbjuder till självupptäckt och förbättrad fysisk koordination.

Genom den intima karaktär kan dansen även fungera som ett verktyg för att bygga självförtroende och förbättra relationer genom den djupa kommunikationen mellan danspartners.

För den som vill ge sig hän till bachatans omfamnande rytm, finns det inget bättre sätt att börja än att kolla in våra Bachata kurser.

Zumba – En pulshöjande dans som förbättrar ditt mående

Zumba, som har tagit världen med storm, är en dynamisk träningsform som kombinerar högenergisk dans med karibiska och latinamerikanska rytmer.

Fördelarna med Zumba:

 1. Kaloriförbränning – Med sin intensiva rörelseserie förbränner Zumba en rejäl mängd kalorier vilket kan leda till viktminskning och förbättrad kroppssammansättning.
 2. Uthållighetsbygge – Den konsekventa aktiviteten stärker kardiopulmonella systemet, vilket förbättrar din uthållighet och ork i vardagen.
 3. Glädjen i rörelse – Zumba främjar en positiv inställning till träning eftersom det är så pass kul att dansa till upplyftande musik, vilket gör att du ser fram emot varje pass.

Att delta i ett Zumba-pass kan fungera som en avkopplande paus i din annars så stressfyllda vardag, och det sociala elementet i att dansa tillsammans med andra ger en extra dimension av välbefinnande och samhörighet.

Bugg – Dansen som förenar tradition och nöje

Bugg, en klassisk svensk dansstil, står fast som en omtyckt tradition som har dansats i decennier och fortsätter att glädja dansentusiaster av alla åldrar.

Denna svenska folkdans karakteriseras av sina snabba fotarbeten och härligt svängiga steg som inte bara uppmuntrar till skratt utan också till ett utmärkt träningspass.

När du buggar utmanar du din koordination och kondition, två nyckelkomponenter för en sunt fungerande kropp.

Buggens steg är inte krångliga, och dess tillgänglighet gör att nästan vem som helst kan delta och njuta av fördelarna med dansen:

 • Stärker benmusklerna genom dess dynamiska steg
 • Förbättrar rumsuppfattning och fostersamverkan
 • Bygger upp kardiovaskulär uthållighet med sitt höga tempo

Förutom att vara en utmärkt träning, är bugg en social dans som erbjuder möjligheten att skapa nya vänskaper och stärka band med andra dansare.

Dansens gemenskapliga anda gör det enkelt att känna sig välkommen på dansgolvet, oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren dansare.

Streetdance – Frigörande rörelser som boostar både fysik och mentalt välmående

Streetdance, med sina rötter i hip-hopkulturen, är en dansstil som uppmuntrar till självuttryck och ger utlopp för kreativitet.

Dansen är inte bara en fysisk utmaning utan även en känslomässig upplevelse som ger dig möjlighet att uttrycka dina känslor genom rörelse.

Dansens fysiska fördelar inkluderar stärkta muskler, ökad flexibilitet och ett förbättrat flöde i kroppens alla rörelser. Varje hopp och spinn testar din styrka och koordination, medan de flowiga rörelserna hjälper till att mjuka upp och öka rörligheten i leder.

Ett vanligt inslag i streetdance är freestyle, där dansaren improviserar rörelserna. Detta ögonblick av spontanitet är inte bara kul utan främjar även självförtroendet och beslutsförmågan.

Att kasta sig in i freestyle-kretsar där dansare turas om att visa upp sig bygger både på det sociala och det självsäkra, och är ett ypperligt sätt att vara i stunden och samtidigt våga stå i centrum.

Sociala aspekter och gemenskap i dans

Dansen som aktivitet ger människor en anledning att samlas, dela erfarenheter och stödja varandra både på och utanför dansgolvet.

En dansklass eller ett socialt dansevenemang kan snabbt bli en plats där du hittar både gemenskap och en känsla av tillhörighet.

De sociala aspekterna i dans har en ovärderlig effekt på vårt välbefinnande. Att tillhöra en grupp som delar samma passion förbättrar vår mentala hälsa, minskar känslor av ensamhet och bidrar till en positiv självuppfattning.

Dansmiljön uppmuntrar till att stötta och lyfta varandras framsteg, vilket skapar en inkluderande atmosfär där alla känner sig värderade.

För den som är nyfiken på hur dessa sociala aspekter ser ut i praktiken, kolla in ett av våra sociala dansevenemang här. Det är tillfällen som dessa där du verkligen kan uppleva gemenskapens kraft i dansen, där varje person bidrar till en större helhetsupplevelse.

Att uppleva sammankomster där dans står i centrum ger oss en djupare förståelse för hur viktigt det är att känna sig delaktig.

Det är inte bara stegen som räknas, utan även skratten, konversationerna och det stöd man får och ger. Att engagera sig i dans är att välkomna en värld av nya relationer och att upptäcka glädjen i att dela en rytm med andra.

idance grupp social dans

Vi kör några snabba frågor och svar kring ämnet dans som träning:

Varför är dans bra för träning?

Dans är bra för träning eftersom det ökar hjärtats hälsa, förbättrar styrka och flexibilitet, samt bränner kalorier.

Utgör dans en form av träning?

Ja, dans utgör en form av träning som involverar både aerob (kondition) och anaerob (styrka) träning.

Vad tränas upp genom dans?

Genom dans tränas balans, koordination, flexibilitet, styrka, och uthållighet.

Räknas dans hemma som träning?

Absolut, dans hemma räknas som träning och kan anpassas för att uppfylla dina fysiska mål.

Hur påverkar dans kroppen?

Dans påverkar kroppen genom att förbättra konditionen, stärka muskler, öka flexibiliteten, samt ha positiva effekter på mental hälsa genom att minska stress och öka lyckokänslor.

Hur du kommer igång med dans som träningsform

Att börja dansa kan kännas som ett stort steg, men den goda nyheten är att det finns många sätt att enkelt och roligt komma igång med dans som träningsform.

Det första steget är att se vilken dansstil som tilltalar dig, vare sig det är den pulshöjande zumban, den passionerade salsan eller den mjuka bachatan.

När du väl hittat din stil är det dags att leta upp en passande dansstudio eller kurs.

iDance erbjuder öppna hus-evenemang som är den perfekta startpunkten för nybörjare. Dessa evenemang ger dig möjlighet att prova på olika dansstilar, känna på studions atmosfär och träffa lärare och framtida danspartner.

Allt detta sker i en välkomnande och avslappnad miljö, en introduktion till dansens värld utan förpliktelser.

Så här kan du förbereda dig inför din första dansklass:

 • Fundera över vad du vill få ut av dansen – är det träning, nöje, nya vänner eller kanske alla tre?
 • Se till att bära bekväma kläder och skor som tillåter rörelsefrihet.
 • Kom med ett öppet sinne och beredd att ha roligt, dans är en frigörande aktivitet som ska ge glädje.

Dans är en aktivitet som kan anpassas efter dina egna förutsättningar och mål. Glöm inte att den mest viktiga delen är att finna glädje i rörelsen och musiken.

Ta ett första steg mot en mer aktiv och glädjefylld vardag genom att anmäla dig till en drop-in kurs idag.

Kom ihåg, alla är välkomna på dansgolvet, och varje steg du tar är ett steg i rätt riktning för din hälsa och ditt välbefinnande. Så våga ta chansen och låt din träningsresa börja!

Relaterade Blogginlägg & Artiklar

Pardans för Vuxna i Stockholm

På iDance i Stockholm erbjuds ett brett utbud av pardanskurser som passar vuxna på alla nivåer. Oavsett om du är helt ny inom dans eller...

Danskurs för Vuxna i Stockholm

Om du letar efter ett sätt att förgylla din fritid, stärka din fysik och hitta nya vänner, så är en danskurs för vuxna i Stockholm...