Pardans för Vuxna i Stockholm
Danstips

Pardans för Vuxna i Stockholm

Danstips
dansar salsa hos idance
Jump to Article Section >

På iDance i Stockholm erbjuds ett brett utbud av pardanskurser som passar vuxna på alla nivåer.

Oavsett om du är helt ny inom dans eller om du har lite erfarenhet, finns det möjligheter att lära sig nya steg, förbättra sin rytmkänsla och ha roligt samtidigt.

Pardans är inte bara en form av fysisk träning, det är också ett utmärkt sätt att möta nya människor och förbättra ditt sociala liv.

Många väljer pardans för att komma bort från vardagens stress och njuta av musik och rörelse i en välkomnande miljö.

salsa dans 2023
salsa dans 2023 är en av de roligaste aktiviteterna du kan göra i Stockholm

Pardanser för nybörjare

För dig som är nybörjare i pardans, finns det specifika kurser som fokuserar på grunderna i olika dansstilar. iDance erbjuder vi kurser i latindanser som:

 • Salsa – Lär dig grunderna i salsa och upplev dess energi och passion.
 • Kizomba – En lugnare dans som fokuserar på nära samspel och mjuka rörelser.
 • Bachata – Upplev den romantiska stilen av Bachata med dess mjuka och sensuella steg.

Dessa kurser är utformade för att ge nybörjare de färdigheter som behövs för att känna sig bekväma på dansgolvet.

Erfarna danslärare guidar dig genom varje steg och hjälper dig att utveckla både din teknik och ditt självförtroende.

Salsa – Stockholms heta pardans

Upplev glädjen med salsa i Stockholm, en pardans full av energi. Salsa är rolig och social, och bra träning som också hjälper dig träffa nya vänner. Den passar alla, oavsett ålder eller erfarenhet.

Salsakurser tar dig steg för steg från grundläggande rörelser till att kunna uttrycka känslor med din danspartner. Salsa är en dynamisk dansstil som kombinerar afro-karibiska rytmer och rörelser med influenser från jazz och andra dansformer, vilket ger en livlig och engagerande upplevelse på dansgolvet.

Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att börja dansa salsa. Kurserna, som ofta hålls på kvällen t.ex. våra iDance On Sundays eller Bachata Nights, gör det lätt att kombinera dans med vardagslivet.

Olika salsastilar hos iDance

 • Crossbody Salsa – Intensiv och passionerad, ofta dansad på linje med många snurrar och kombinationer. Vanliga varianter är LA Style och New York Style.
 • Kubansk Salsa – Lekfull och cirkulär dansstil med invecklade armkombinationer, ofta dansad i grupp som Rueda de Casino.
 • Colombiansk Salsa – Känd för snabba stegkombinationer och spektakulära lyft, främst dansad i Cali.

Bachata – Romantisk pardans för alla åldrar

Bachata är en populär pardans från Dominikanska republiken, känd för sina mjuka och romantiska rörelser.

Viktiga aspekter av bachata:

 • Fokuserar på rytm och känsla.
 • Tillåter uttryck för många olika känslor.

På iDance erbjuder vi flera stilar av bachata för att möta varje dansares behov och intressen:

 • Sensual Bachata – Denna stil växer i popularitet och innehåller tekniska element som kroppsisolationer, body rolls och waves. Den är idealisk för dansare som vill förfina sin förmåga att leda och följa komplexa rörelser.
 • Bachata Ladies Styling – Fokuserar på individuell utveckling och teknik. Denna kurs är utmärkt för kvinnor som vill förbättra sitt solo-uttryck och implementera lärd teknik i pardans.

Oavsett om du söker ett nytt intresse, vill spendera mer tid med din partner, eller vill träffa nya vänner, erbjuder bachata en underhållande och berikande upplevelse för alla som vill dansa i Stockholm.

Kizomba – En sensuell dansupplevelse i Stockholm

Kizomba är en sensuell och intim pardans som härstammar från Angola. Den är känd för sin lugna rytm och de nära band den skapar mellan danspartner.

Så här lär vi ut Kizomba på iDance:

 • För de som är nya till Kizomba, börjar vi med grundkurser där vi fokuserar på basstegen, rytmen och hur man skapar en god kontakt med sin danspartner. Detta lägger en solid grund för att kunna bygga vidare.
 • När grundläggande färdigheter är på plats, går vi vidare med fortsättningskurser som inkluderar mer avancerade tekniker och kombinationer, vilket ger dansarna möjlighet att utforska och uttrycka mer komplexa emotioner genom dansen.
 • Vi har även specialkurser som Lady Styling i Kizomba, där vi fokuserar på att förbättra kvinnliga dansares stil och teknik. Detta innefattar allt från kroppshållning till detaljerade rörelser som förstärker den personliga dansstilen.

Tips för att lära sig Kizomba på iDance:

 1. Engagemang i lärprocessen – Det är viktigt att vara närvarande och engagerad i varje lektion för att fullt ut kunna uppfatta och lära sig de subtila detaljerna i Kizomba.
 2. Övning utanför klassrummet – Regelbunden övning, både i och utanför danssalen, är avgörande. Att delta i socialdans evenemang kan förstärka lärandet och öka förståelsen för hur Kizomba dansas i en social miljö.
 3. Kommunikation med partner – Kizomba kräver finstämd kommunikation mellan danspartners. Öva på att vara lyhörd för din partners ledtrådar och signaler för att förbättra samspel och synkronisering.

Fördelarna med pardans – Inte bara steg och rörelser

Pardans erbjuder både sociala och hälsomässiga fördelar som kan förbättra livskvaliteten. Dans med en partner är inte bara roligt, utan kan också hjälpa dig att utvecklas personligt och knyta djupare relationer.

Dans är en utmärkt möjlighet att träffa nya människor och utöka ditt sociala nätverk. Det ger en paus från den digitala världen och påminner oss om värdet av personliga kontakter.

Hälsomässigt ger pardans god träning för hjärtat, ökar flexibiliteten och förbättrar koordinationen. Det är en form av motion som stimulerar både kropp och sinne genom att förbättra uppmärksamhet och reaktion.

En bra pardanskurs ska ha en balans mellan struktur och frihet, och ledas av erfarna instruktörer som kan guida och stödja inlärningsprocessen.

I korthet ger pardans en kraftfull plattform för personligt uttryck och nya sociala möten, vilket bidrar till både fysisk och mental stärkning.

Sociala och hälsomässiga fördelar med pardans

Pardans är mer än bara steg till musik, det är en kraftfull aktivitet som erbjuder en rad sociala och hälsomässiga fördelar.

Socialt skapar pardans möjligheter för människor att träffas och knyta an till varandra i en plats samhörighet. Den sociala interaktionen som sker naturligt i dansmiljöer hjälper individer att känna sig mindre isolerade och bidrar till ökad livsglädje.

Sociala fördelar:

 • Möjligheter att träffa nya människor
 • Skapande av starka sociala band
 • Minskar känslan av isolering
 • Ökad livsglädje

Hälsomässigt agerar dans som en slags motion som förbättrar konditionen och ökar den fysiska förmågan, utan att det känns som ett tråkigt träningspass.

Hälsomässiga fördelar:

 • Förbättrad kondition
 • Ökad fysisk förmåga
 • Bättre balans, flexibilitet och koordination
 • Saktar ner hjärnans åldrande process
 • Förebygger stress
 • Motverkar åldersrelaterade problem som minskad fysisk styrka och minnesproblem

Genom att kombinera musik och rörelse jobbar man också på balans, flexibilitet, och koordination. Dessutom är dans en kreativt utlopp som saktar ner hjärnans åldrande process och förebygger stress.

Bygg en stark partnerrelation genom dans

Dansen har förmågan att sammanföra människor. När ett par väljer att dansa tillsammans, skapas en unik kommunikation som inte stöds av ord utan av rörelse. Pardans kan på många sätt betraktas som en metafor för ett förhållandet. Det kräver lyhördhet, tålamod och förtroende för att kunna fungera och växa sig starkt.

Kommunikation och samarbete är avgörande i både dans och i en partnerrelation. Pardansar såsom salsa, bachata, eller kizomba, kräver en kontinuerlig avstämning mellan parterna. Det är genom dessa ögonblick av samspel som man får öva på de icke-verbala kommunikationsförmågorna och därmed kan bygga upp en förståelse enbart grundad på kroppsspråk och gemensamma intentioner.

Tillit är ytterligare en viktig del som dans kan tydliggöra. I pardans är båda parter ansvariga för dansens flöde, vilket innebär att man måste våga lita på sin partner. Genom upprepade träningspass och dansövningar skapas en tillitsfull förbindelse; där varje person förväntas hålla sin del, stödja den andra och därmed förbättra samarbetet över tid.

Även fysisk närvaro och beröring spelar en stor roll i dansen, och kan hjälpa par att utvecklas på det emotionella planet. I en alltmer digitaliserad och stundtals avlägsen värld, erbjuder dansen ett avbrott där man får återknyta fysisk och känslomässig kärlek.

Var du kan dansa pardans i Stockholm?

I centrala Stockholm finns flera platser där både nybörjare och erfarna dansare kan hitta kurser och sociala danskvällar.

 • Hos oss på iDance – En dansstudio för alla nivåer, med kurser i salsa, bachata och kizomba ledda av professionella lärare. iDance on Sundays och Bachata Nights, är utmärkta startpunkter oavsett om du är nybörjare eller erfaren dansare.
 • Kulturhus och föreningslokaler – Regelbundna danslektioner och sociala dansevenemang organiserade av dansföreningar och klubbar.
 • Barer och nattklubbar – Speciella danskvällar med teman som salsa, bachata eller swing, öppna för alla dansentusiaster.
 • Dans- och gymnasieskolor – Pardanskurser för studenter och allmänheten, med extraaktiviteter för att lära sig dansa.
iDance Dansstudio Valhalla

Utöver dessa platser finns det många möjligheter att träna pardans hemma.

Många dansstudior och instruktörer erbjuder onlinekurser och videoklipp som hjälper dig att lära dig grundstegen och förbättra din teknik.

Att öva hemma kan vara ett bra sätt att bygga självförtroende innan du ger dig ut på dansgolvet.

3 tips för att välja rätt pardanskurs

Att välja rätt pardanskurs kan kännas överväldigande med tanke på alla tillgängliga alternativ. Därför är det viktigt att göra ett välgrundat beslut som bäst motsvarar dina behov och önskemål.

Här är tre konkreta tips som hjälper dig att identifiera den pardanskurs som passar just dig:

 1. Identifiera din nivå och målsättning – Är du nybörjare eller har du viss erfarenhet? Vill du dansa för nöjets skull eller satsar du på att tävla? Genom att tydliggöra din egen nivå och varför du vill dansa kan du lättare hitta en kurs som matchar dina ambitioner.
 2. Utforma en veckoplanering – Se till att kursschemat inte krockar med din kalender. Se iDance kursschema. En flexibel kursstruktur gör det möjligt för dig att kombinera dansen med arbete och andra åtaganden utan att kompromissa med din livsstil.
 3. Känn efter kemin – Miljön och atmosfären på dansskolan är fundamentala för en positiv upplevelse. Besök en prova-på-klass eller träffa lärarna för att säkerställa att du finner en plats där du känner dig välkommen och inspirerad.

Övriga pardanser – Bugg, Tango, Lindy Hop

Inom pardansens finns det en rikedom av stilar bortom salsa, bachata och kizomba. Om du söker efter något annorlunda eller en ny utmaning kan danser som bugg, tango och Lindy Hop vara perfekta att utforska.

 • Bugg är en fartfylld dans med rötter i Sverige och är omtyckt för sin energiska och lättsamma stil. Den är perfekt för de som vill kombinera dans med glädje och en positiv social upplevelse.
 • Tango erbjuder en stark kontrast med sina dramatiska och känsloladdade steg. Det är en dans som belönar samspel och communication mellan danspartner, där varje rörelse är laddad med passion och precision.
 • Lindy Hop, å andra sidan, är känd för sina livliga hopp och lekfulla akrobatik. Detta är en swingdans som står för frihet och kreativitet, och den har återkommit starkt på dansgolven runt om i världen, inklusive Stockholm.

Alla dessa dansstilar erbjuder unika upplevelser på dansgolvet och väcker olika känslor. Att välja rätt pardans handlar om att hitta den stil som passar dig bäst.

Relaterade Blogginlägg & Artiklar

Pardans för Vuxna i Stockholm

På iDance i Stockholm erbjuds ett brett utbud av pardanskurser som passar vuxna på alla nivåer. Oavsett om du är helt ny inom dans eller...

Danskurs för Vuxna i Stockholm

Om du letar efter ett sätt att förgylla din fritid, stärka din fysik och hitta nya vänner, så är en danskurs för vuxna i Stockholm...